Front Elevation - house renovation
Back Elevation
Strip out and demolition has begun
Concrete under-pinning to lower the existing basement and increase head-height
Roof timber work
Clients on site
A detail of the corner of the rear extension
New concrete beam and block floor structure
Cantilever steelwork beams for the new rear single-storey extension
Front Elevation - house renovation

A FOREVER HOME – Pepys Road, SW20

Our clients came to us with the vision to build their ‘forever home’ in which they could live with their young family and in their retirement. The aim was to maximise the accommodation on the site with a double height extension to the rear and a roof extension at the top of the house. ​

At ground floor level the key change was to lower the level by approximately 800mm to bring it level with the rear garden and create a large open-plan kitchen/family room with floor to ceiling windows and sliding doors. ​

On the first floor, in addition to a guest bedroom with new ensuite shower room and office to the front of the house, a full-width main bedroom with dressing room and ensuite bathroom with walk-in shower was designed as part of the rear extension. On the new second floor level two additional bedrooms were created for the children with their own shared bathroom.

  • Project Category: Extensions
  • Project Details: 5-bedroom 1900s detached house, open-plan kitchen/family room, guest bedroom and bathroom, office, master bedroom with dressing room and ensuite plus two additional bedrooms and bathroom on new second floor level​
  • Specific needs: 2-storey rear extension and creation of additional bedrooms and bathrooms and open plan kitchen/family room with energy efficient elements including a heating upgrade, new timber windows, insulation and solar panels​
  • Project year: 2021
  • Location: West Wimbledon
Malone-architecture-Pepys-Road-early-stages

The brief for this project was to maximise the accommodation on the plot and provide 5 bedrooms and modern family living within an existing house. We proposed a basement under both the house and a section of the rear garden, basement light wells to the front and rear gardens, double-storey rear extension, a single-storey rear extension element and a larger flat-roof dormer extension to the rear of an unconverted attic, and a traditional dormer to the front in-keeping with the period of the original house. Pole Structural Engineers undertook a detailed structural and hydrological report for the proposed basement which was submitted along with our design. Planning permission was received under the London Borough of Merton Planning Department’s Delegated Powers.​

Following receipt of tenders for the construction work the basement structure was removed from the project. Along with Nicola Hicks, an Architectural Space Planner, we replanned the kitchen within the ground floor family/sitting room and proceeded with appointment of the preferred contractor for an alternative price. Such re-evaluation of our projects is important at every stage of the process. It brings about a rigour and focus on what is really necessary. We don’t think it has compromised the design or function of the house and will undoubtedly provide the desired ‘forever’ home our clients dream of.

Sustainability considerations

External insulation
Double glazed windows
Insulating and sealing of ground floor
Sealing the building tight to prevent heat loss
Continuous extract ventilation to maintain air quality and prevent moisture
New ‘A’ rated heating system boiler
New convection radiators with thermostatic valves throughout
Solar Panels

Related projects

Menu