HUNTER ROAD front elevation - Before
HUNTER ROAD back elevation - Before
First phase of the build was demolishing the existing garage
Steel is in and the kitchen extension and gym walls are up
The 2 storey kitchen extension
A feeling of space created by the new vaulted ceiling
Glass is in, sliding doors have been fitted
Last of the external render
First phase of kitchen installation
Final external works to front drive
HUNTER ROAD front elevation - Before

ENERGY EFFICIENT EXTENSION & REFURBISHMENT – Hunter Road, SW20

Our clients approached us to extend and remodel their 1930s detached home in West Wimbledon. The design included an extension to the kitchen as their existing ‘kitchenette’ was small and under-sized for a family of four to eat and dine in, the addition of a utility room and new level south-facing terrace, and conversion of their small garage into a storeroom accessed from the house. ​On the first floor an extension over the garage was planned to accommodate a new en-suite and dressing room for the main bedroom. ​

Extensive damp was identified within the house once the builders were on site, so work to fix the issues and surround the footings of the house with free-draining material, new damp-proof course and waterproof rendering were conducted at the same time as work progressed on the extensions and internal remodelling.

  • Project Category: Extensions
  • Project Details: 5-bedroom 1930s detached house, open-plan kitchen dining room, utility room, storeroom, new en-suite and dressing room​
  • Specific needs: 2-storey extension and refurbishment to enlarge and enhance a family home  with energy efficient elements including a  heating upgrade, new timber windows, new ventilation system and insulation inside and out​
  • Project year: 2020/2021
  • Location: West Wimbledon
Steel is in and the kitchen extension and gym walls are up

Having worked on houses in the local area for over a decade we have a good understanding of the requirements of the local Planning Authority. The local residents are a well organised group who generally favour the original scale and detail of the development. Our brief was to provide a side extension in keeping with the detail of the original house and to connect the new kitchen with the rear garden terrace.

Floor-to-ceiling glazing and modifications to the rear of the house away from the streetscape do not usually give the Local Planning Authority cause for concern. Where there are existing windows to the flank wall of a neighbouring house they like us to consider whether our proposals are likely to significantly reduce light to the windows of habitable rooms. To this end we extended the roof slope of the original house down to the new extension flank wall and introduced a small dormer roof to sit on the slope to minimise the impact of high-level glazing.

The proposals gained Planning Consent under delegated powers of the Local Planning Authority.

Sustainability considerations

External insulation
Double glazed windows
Insulating and sealing of ground floor
Sealing the building tight to prevent heat loss
Continuous extract ventilation to maintain air quality and prevent moisture
New ‘A’ rated heating system boiler
New convection radiators with thermostatic valves throughout

Related projects

Menu